Właściwości lecznicze czosnku znały już nasze babcie. Niektórzy z nas zapewne pamiętają z dzieciństwa smaku mleka z czosnkiem i miodem. Roślina ta przede wszystkim posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą spożywanie czosnku?
Drogocenne właściwości czosnku
Czosnek obfituje w związku flawonoidów, cukry, aminokwasy, saponiny, witaminy C, B1.B2, PP, A, sole mineralne i mikroelementy(nikiel, chrom, i kobalt). Po za tym czosnek jest pełen olejków eterycznych, które między innymi allicynę. Najzdrowszy jest czosnek surowy, chociaż swoim zapachem i smakiem odstrasza większość ludzi. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie się zmusić do jego spożywania możemy wybrać wersję w postaci preparatu z apteki. Czosnek w postaci tabletek jest bezzapachowy, dlatego można go spożywać wszędzie i o każdej porze.
Czosnek pomaga zwalczać przeziębienie
Wiele badań potwierdza, że czosnek skutecznie radzi sobie w walce z infekcjami. Bogactwo olejków eterycznych zawartych w czosnku działa napotnie i udrażnia drogi oddechowe. Można przygotować sobie na noc zmiażdżony czosnek z gorącym mlekiem. Ta metoda znana przez nasze babcie w rezultacie pozwoli nam szybciej uporać się z toczącą się w organizmie infekcję.
Czosnek zapobiega zawałowi i udarowi
Roślina wykazuje podobne właściwości do aspiryny. Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. W związku z tym zapobiega udarowi mózgu i zawałom serca. Potrafi także zmniejszać już istniejące zmiany miażdżycowe. Regularne spożywanie czosnku może uchronić nas przed zatkaniem żył i innymi chorobami układu naczyń krwionośnych.
Czosnek obniża ciśnienie krwi i wspomaga trawienie
Regularne spożywanie czosnku pozwala obniżać ciśnienie krwi i to nawet o 10 %. Po za tym przyśpiesza pracę układu trawiennego, jelit, usprawnia wydzielanie żółci, zapobiega powstawaniu kłopotliwych wzdęć.
Na koniec warto wspomnieć, że czosnek dzięki dużej ilości antyutleniaczy zapobiega starzeniu się organizmu.