Szkodliwość cukru w diecie. Jakie zdrowsze zamienniki stosować?

Czy wiesz, ile gram cukru spożywasz w swojej codziennej diecie? Jeśli uważasz, że to tylko kilka łyżeczek dodawanych codziennie do kawy i herbaty, to niestety jesteś w dużym błędzie. Może warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie?

Cukier jest wszędzie

Producenci dodają cukier jako wypełniacz do bardzo wielu produktów spożywczych. Znajdziemy go w gotowych sosach, przecierach pomidorowych, serkach, jogurtach, płatkach dla dzieci, wędlinach, sokach i napojach gazowanych. Produkty BIO i FIT również, są nim wypełniane. Jeśli spożywasz duże ilości cukru narażasz się na nadwagę i otyłość. Jego nadmiar w organizmie może przyczyniać się w dłuższej perspektywie czasu do powstawania chorób przewlekłych takich jak cukrzyca czy nowotwory.

Próchnica i grzyby

Cukier stanowi świetną pożywkę do namnażania się grzybów i bakterii. Jego nadmiar w organizmie może powodować próchnicę zębów, grzybicę układu pokarmowego, skóry, narządów płciowych oraz ogólny spadek odporności organizmu. W zdrowym organizmie grzyby występują w symbiozie z bakteriami kwasu mlekowego. Przy spadku odporności spowodowaną złą dietą, stresem czy antybiotykoterapią równowaga pomiędzy grzybami, a kwasem mlekowym zostaje zachwiana.

Ksylitol i erytrol jako zdrowsze zamienniki cukru

Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy. Jest to słodzik półsyntetyczny, ale o wiele zdrowszy od tradycyjnego cukru. Zawiera 120 kcal przeliczanych na 100 gram, czyli około 40 % mniej kalorii od białego cukru. Cukier z brzozy ma bardzo niski indeks gimniczny, dlatego jest szczególnie polecany diabetykom. Posiada też właściwości bakteriobójcze i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Erytrol ma podobne właściwości do cukru pozyskiwanego z brzozy. Zawiera jedynie 20 kcal na 100 gram i posiada najniższy indeks gimniczny. W smaku jest mniej słodki od ksylitolu.

Miód – naturalny słodzik

Znany od wieków ze swoich właściwości leczniczych. Zawiera liczne związki organiczne, witaminy i minerały. W zależności od odmiany potrafi wspomagać leczenie bolącego gardła, łagodzi kaszel, stymuluje układ odpornościowy i trawienny, pomaga zwalczać migreny, a także ułatwia zasypianie. Miód lipowy i wielokwiatowy można dodawać do słodzenia herbaty, nadaje się do wypieku pierników i niektórych ciast, a także dekoracji deserów.