Dużo mówi się o szkodliwości środowiska, w którym żyjemy. Na co dzień spotykamy się ze smogiem, spalinami i zanieczyszczoną wodą. Żywność również pozostawia wiele do życzenia, bo zatruta jest metalami ciężkimi, które są w rybach, antybiotykami w mięsie, pestycydami w warzywach i owocach. Co jeść, aby chociaż częściowo odtruwać nasz organizm?
Nadmiar substancji szkodliwych
Najbardziej szkodzi nam przede wszystkim nadmiar substancji szkodliwych. Organizm ludzki na ogół dobrze sobie radzi z wydalaniem z organizmu szkodliwych substancji. Jednak ich kumulacja może wpływać już niekorzystnie na stan naszego zdrowia. Odkładające się w organizmie szkodliwe związki w rezultacie mogą powodować nowotwory, problemy z nerkami i wątrobą. Warto spożywać jak najwięcej żywności nieprzetworzonej. Starać się w miarę możliwości kupować produkty z lokalnych źródeł.
Warto nie przesadzać z dużą ilością glutenu
Lekarze podkreślają, że nie tylko osoby chore na celiakię powinny wyeliminować gluten z żywności. Dużo osób, bowiem toleruje gluten, ale w nadmiarze on również może być szkodliwy dla naszego organizmu. Przede wszystkim warto spożywać mniej pszenicy. To w niej znajduje się najwięcej glutenu. U wielu osób powoduje ona wzdęcia, przybieranie na wadze, problemy z cerą, migreny oraz bóle kości.
Konserwanty i barwniki szkodzą w nadmiarze
W wielu wędlinach, przekąskach, gotowych daniach w słoikach, jogurtach, słodyczach oraz pieczywie znajdziemy różnorodne konserwanty i barwniki. Konserwanty zazwyczaj mają oznaczenie E. Dodaje się je do żywności w celu poprawy smaku, wyglądu i wydłużenia czasu świeżości produktów. Spożywane w małych ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeśli spożywamy ich za dużo powodują najczęściej alergie pokarmowe, bóle brzucha, problemy z trawieniem oraz problemy skórne. Barwniki z kolei dodaje się bardzo często do słodyczy i jogurtów.